СП 2018

Поранешен англиски судија објаснува зошто Франција не требаше да добие пенал

Поранешниот англиски судија, Дермот Галагер смета дека одлуката на Нестор Питана да покаже пенал за Франција во финалето против Хрватска е комплетно погрешна.

Иван Перишиќ играше со рака во сопствениот шеснаесетник во 38. минута по шут од Матуиди. По прегледот на снимката судијата Нестор Питана покажа пенал за Франција од кои тие поведоа со 2-1.
 
Поранешниот англиски судија Дермот Галагер смета дека одлуката на Питана е тотално погрешна и објаснува зошто е тоа така.
 
„100 отсто не е пенал. Тој е премногу, премногу блиску до топката кога таа се одбива од главата на играчот“, вели Галагер.
 
„Таа едноставно го удира него, тој не ја придвижи раката за да ја удри топката, немаше намера да игра со рака“.
 
„Правилото вели дека мора да биде намерно. Неговата рака не е во неприродна положба, тој едноставно не сакаше да ја удри топката“.

Во битката за фотелја во ФФМ секогаш решавачка била „техниката" на добивање гласови од делегатите со поткуп, ветувања, партиски и притисоци на локалните моќници... 

повеќе

Како може да се надминат исклучивите и националистички толкувања на минатото: што работат комисиите?

повеќе

Способноста за контролирање на бесот е одлика на луѓето со цврст карактер. За жал, во оваа конфузна реалност, таквите индивидуи се вистинска реткост.

повеќе