СП 2018

Поранешен англиски судија објаснува зошто Франција не требаше да добие пенал

Поранешниот англиски судија, Дермот Галагер смета дека одлуката на Нестор Питана да покаже пенал за Франција во финалето против Хрватска е комплетно погрешна.

Иван Перишиќ играше со рака во сопствениот шеснаесетник во 38. минута по шут од Матуиди. По прегледот на снимката судијата Нестор Питана покажа пенал за Франција од кои тие поведоа со 2-1.
 
Поранешниот англиски судија Дермот Галагер смета дека одлуката на Питана е тотално погрешна и објаснува зошто е тоа така.
 
„100 отсто не е пенал. Тој е премногу, премногу блиску до топката кога таа се одбива од главата на играчот“, вели Галагер.
 
„Таа едноставно го удира него, тој не ја придвижи раката за да ја удри топката, немаше намера да игра со рака“.
 
„Правилото вели дека мора да биде намерно. Неговата рака не е во неприродна положба, тој едноставно не сакаше да ја удри топката“.

Според Агенцијата за вработување, најмногу невработени има меѓу дипломираните правници, економисти, професори по одделенска настава на македонски и албански јазик и социјални работници. 

повеќе

Република Македонија треба да понуди законска можност за реализација на правото на приватен и семеен живот за истополовите партнери.

повеќе

Умре Милена Дравиќ. Да живеевме во некое друго време, во некоја друга земја, таа вест ќе се прикажеше на екраните на југословенските телевизии, како што ни се прикажа веста за смртта на Тито.

повеќе