Време е за Мундијалски фудбал

Почнува Светското фудбалско првенство во Бразил

Со натпреварот меѓу Хрватск а и Бразил официјално ќе започне 20 Светско фудбалско првенство. Домаќинот заедно со останатите 31 репрезнетација ќе се борат за титулата светски првак која на минатиот Мундијал ја освои Шпанија.

Од денес па се до 13 Јули светото ќе дише заедно со Мундијалот во Бразил кој потроши околу 11 милијарди долари за изградба и реновирање на 12 стадиони и инфакстуктура. 

Натпреварите  од Мундијалот ќе се играат во 12 градови.  Најмногу титули досега има освоено Бразил (5), Италија има една помалку, Германија има три.  Дебитант на светското првенство е БиХ.

Пред  почетокот на првиот меч (22 часот) денес меѓу Бразил и Хрватска ќе се одржи церемонијата на свеченото  отворање на кое Џенифер Лопез, Пит Бул и Клаудија Лејте ќе ја изпеат химната на шампионатот „We are one“.

Овде нема такво нешто. Има некои чинители што се занимаваат со испишување црвени линии. Не им значи ништо фактот што токму под ова гесло е овозможен најдолготрајниот мир на европскиот континент.

повеќе

Србија продолжува да го негира минатото, при што нејзините политички елити ја користат резолуцијата за да ѝ се спротивстават на Црна Гора и истовремено се надеваат дека овој потег ќе им донесе поголема популарност дома.

повеќе

„И, ако милееме ние за својата Татковина, ако во нас има барем капка македонска крв, ако во нас останала искра благороден патриотизам, овојпат треба да се впрегнеме, за да понесеме дел од тежината на едно дело и од жестокото величие на една епоха“.

повеќе