фудбалската легенда предупредува

Пеле: Мора да ја почитуваме Хрватска, сè е можно

Еден од најголемите бразилски, но и светски фудбалери на сите времиња Едсон Арантес до Насименто, познат како Пеле во пресрет на првиот Мундијалски натпревар вели дека противникот не смее да се потцени.

Не може да ги прогнозираме резултатите на натпреварот. Но можам да ви кажам дека најважно е да ја почитуваме Хрватска и да бидеме подготвени на се. Во фудбалот често може да одиграш величенствени 85 минути, а тогаш во последните пет се да се сврти против тебе“- вели Пеле.

Бразил, според прогнозите на фудбалските експерти е главен фаворит за освојување на светското првенство. Со тоа се согласува и Пеле, па веќе почнал да размислува и за потенцијалното јужноамериканско финале.
„Слушам во последно време како сите сакаат финале со Аргентина. Јас сакам со Уругвај, за во финалето да им се осветиме за оној пораз во 1950 година. На нашите играчи ова им е можност да се покажат во најдобро светло“. - додава Пеле.

Познатиот фудбалер смета дека Бразил станал познат благодарение на светските првенства.

Овде нема такво нешто. Има некои чинители што се занимаваат со испишување црвени линии. Не им значи ништо фактот што токму под ова гесло е овозможен најдолготрајниот мир на европскиот континент.

повеќе

Србија продолжува да го негира минатото, при што нејзините политички елити ја користат резолуцијата за да ѝ се спротивстават на Црна Гора и истовремено се надеваат дека овој потег ќе им донесе поголема популарност дома.

повеќе

„И, ако милееме ние за својата Татковина, ако во нас има барем капка македонска крв, ако во нас останала искра благороден патриотизам, овојпат треба да се впрегнеме, за да понесеме дел од тежината на едно дело и од жестокото величие на една епоха“.

повеќе