Откако Баерн Минхен им ги намали платите на фудбалерите за 20%

Нојер: Ние сме привилегирани луѓе и мора да прифатиме намалување на платата

За разлика од некои други фудбалери, голманот на Баерн Минхен се согласува со иницијативата за намалување на платата со цел да им се помогне на оние со помали примања кои можат и да останат без работа. 

Баерн Минхен за 20% ќе им ги намали платите на фудбалерите во престојниот период со цел да се покријат трошоците на другите вработени во клубот во периодот кога не се инкасираат приходи.
 
Некои фудбалери од другите клубови се бунат на ваквите мерки иако зимаат неколку милиони годишно, но има и такви како Нојер кои се свесни дека тие мора да се откажат од дел од огромните примања за да спасат луѓе кои имаат далеку помали плати.
 
„Ние сме во привилигирана професија, па јасно е дека треба да прифатиме редуцирање на платата кога тоа е неопходно“, изјави Нојер.
 
„Баерн има околу 1.000 вработени и има уште многу луѓе околу клубот кои извршуваат важни работи. Сакаме да им помогнеме нив како тим и да им понудиме безбедност“.

Пандемијата на коронавирусот која го зафати целиот свет, не само што има огромно влијание врз јавното здравство, општеството и економијата како целина, туку предизвика пустош и во спортот.

повеќе

За транспортерите – благодарам, за мерките – итност, за компаниите надеж дека Владата ќе ги искористи сите ресурси на државата за да ги одржи во живот, без разлика на цената што треба да се плати за тоа.

повеќе

Пандемијата со коронавирусот започна во време кога довербата во институциите беше на рекордно ниско ниво. 

повеќе