ФИФА донесе одлука

Мундијалот во 2022 година со 48 репрезентации

На состанокот на Советот на ФИФА во Мајами денеска беше усвоена препорака да се организира Светското првенство во 2022 година со 48 репрезентации.

За проширување на Мундијалот од 32 на 48 екипи, одамна се залага првиот човек на ФИФА Џани Инфантино, а сега таа одлука е близу до реализација.

ФИФА ќе донесе одлука за најмалку уште една друга земја од Персискиот Залив, заедно со Катар, во која ќе се организира следното Светско првенство во фудбал.

Конечната одлука ќе биде донесена за време на Конгресот на ФИФА, што ќе се одржи во јуни во Париз.

 

Апелирам до лидерите на партиите да не им „помагаат" на кандидатите.

повеќе

Во ерата во која сите напредни земји во светот престануваат со употреба на фосилни горива, ние отвораме нови наоѓалишта, наоѓаме оправдување за исцрпување на необновливите ресурси и за активирање на најголемата глобална закана за морската биолошка разновидност.

повеќе

За жал многумина, а особено оние што треба, не може да ја видат историската димензија на оваа посета на еден папа на нашата земја.

повеќе