Романија ќе има строги правила за време на ЕП

Македонските навивачи само 48 часа ќе можат да бидат во Букурешт!

Ќе нема фудбалска фешта во Букурешт, Романците одредија строги правила за странските навивачи за време на Европското првенство. 

Поради пандемијата на ковид-19, Романија сака да ги заштити своите граѓани од наплив на странски туристи за време на Европското првенство, па донесе неколку одлуки со кои ќе го спроведе тоа.
 
Официјално е одлучено на мечевите во Букурешт да има 13.000 гледачи, што е 25 проценти од капацитетот на Националната арена. Дополнително ќе се знае колку од тие билети ќе бидат доделени на репрезентациите кои играат, се шпекулира со бројка од 3500.
 
Сите навивачи ќе бидат тестирани на денот на одигрување на натпреварот. УЕФА финансиски ќе ја помогне оваа мерка.
 
Странските навивачи при влез во Романија ќе мора да го покажат и билетот со цел да докажат дека одат на натпреварот, а не туристички. Тие ќе можат во Букурешт да се задржат не повеќе од 48 часа.
 
Македонија во Букурешт игра на 13 јуни против Романија, а на 17 јуни против Украина. Тоа ќе значи дека нашите навивачи кои ќе имаат билети и за двата натпревари ќе треба после првиот меч да излезат од Романија, па да се вратат за вториот.
 
Третиот натпревар од групата го играме во Амстердам против Холандија на 21 јуни. 

Овде нема такво нешто. Има некои чинители што се занимаваат со испишување црвени линии. Не им значи ништо фактот што токму под ова гесло е овозможен најдолготрајниот мир на европскиот континент.

повеќе

Србија продолжува да го негира минатото, при што нејзините политички елити ја користат резолуцијата за да ѝ се спротивстават на Црна Гора и истовремено се надеваат дека овој потег ќе им донесе поголема популарност дома.

повеќе

„И, ако милееме ние за својата Татковина, ако во нас има барем капка македонска крв, ако во нас останала искра благороден патриотизам, овојпат треба да се впрегнеме, за да понесеме дел од тежината на едно дело и од жестокото величие на една епоха“.

повеќе