Квалификации за СП 2022

Македонија во четвртиот шешир во ждрепката за квалификациите за СП 2022

ФИФА денеска и официјално ги објави шеширите за ждрепката за квалификациите за Светското првенство кое во 2022 година ќе се одржи во Катар. 

Македонската фудбалска репрезентација како што и се очекуваше се најде во четвртиот шешир заедно со Босна и Херцеговина, Словенија, Црна Гора, Албанија, Бугарија, Израел, Белорусија, Грузија и Луксембург. Тоа значи дека ниту една од овие селекции не може да ни се падне.
 
Во првиот шешир се Белгија, Франција, Англија, Португалија, Шпанија, Италија, Хрватска, Данска, Германија и Холандија.
 
Во вториот шешир се Швајцарија, Полска, Велс, Швеска, Австрија, Украина, Србија, Турција, Словачка и Романија.
 
Во третиот шешир се Русија, Унгарија, Република Ирска, Чешка, Норвешка, Северна Ирска, Исланд, Шкотска, Грција и Финска.
 
Во петтиот шешир се Ерменија, Кипар, Фарските Острови, Азербејџан, Косово, Естонија, Казахстан, Литванија, Летонија и Андора.
 
Во шестиот шешир се: Малта, Молдавија, Лихтенштајн, Гибралтар и Сан Марино.
 
Ждрепката ќе се одржи на 7. декември во Цирих.

Во моментов, мал број проекти или иницијативи во Македонија се фокусираат на тоа како универзитетите ги подготвуваат студентите за општествена одговорност и за граѓанскиот статус.

повеќе

Попис на населението во 2020 треба да има, затоа што тоа утре може да биде услов за Македонија да чекори напред кон ЕУ.

повеќе

Северна Македонија, исто така, мора да се придвижи кон енергетска независност, користејќи обновливи извори на енергија кои нема да му наштетат на кревкиот екосистем во оваа прекрасна земја.

повеќе