ФИФА ранг листа

Македонија има нов пад на ФИФА ранг листата

Македонската фудбалска репрезентација падна за две позиции на најновата ФИФА ранг лста. 

Трите нерешени средби на Македонија донесоа нов пад на ФИФА ранг листата, отидовме две позиции подолу и сега сме на 74. место.
 
Пред почетокот на Европското првенство бевме на 62. место, отогаш досега имаме пад за вкупно 12 позиции.
 
Од нашитие ривали во групата послаби се само Ерменија (89) и Лихтенштајн (188). Најдобра е Германија (14), следуваат Романија (42) и Исланд (60).
 
Првото место го држи Белгија, во топ десет се уште и Бразил, Англија, Франција, Италија, Аргентина, Португалија, Шпанија, Мексико и Данска.

Можеби поради еуфоријата што ја донесе туризмот - и желбата на самите жители на Грција да уживаат во одморите - пошироката јавност беше подготвена да ги толерира дневните бројки на новозаразени (во просек помеѓу 2.000 и 3.000 случаи во текот на летото). 

повеќе

Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавме изминативе две недели.

повеќе

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе