Катарците не ги ценат многу човечките животи

Извршниот директор на СП лут на новинарите: На средина од СП вие ме прашувате за смртта на работник

Катар започна истрага за безбедност при работа по смртта на еден работник по извештаите дека маж починал на тренинг за време на Светското првенство, домаќинот на Мундијалот го бие лош глас за третманот на работниците мигранти. 

Извршниот директор на Светското првенство, Насер Ал Катер ја потврди информацијата на „Ројтерс“ за смртта на работникот без притоа да навлезе во детали, само рече дека смртта е природен дел од животот.
 
„Смртта е природен дел од животот, без разлика дали ќе се случи на работа или додека спиете дома. Ние сме на средина од Светско првенство. Имаме успешно Светско првенство. И ова е нешто за кое вие сакате да зборуваме сега?“, Насер Ал Катер им се објави луто на новинарите затекнат од незгодното прашање.
 
Катарската влада најави дека доколку истрагата покаже дека безбедносните протоколи не биле запазени, компанијата ќе биде казнета.
 
Пред почетокот на Светското првенство, Катар беше обвинуван дека илијадници работници умреле за време на изградбата на стадионите и целосната инфраструктура за одржување на Мундијалот.
 

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе

Влијанието на корупцијата врз економијата е значајно. Корупцијата може да доведе до неефикасност и погрешна распределба на ресурсите, да ги обесхрабри странските инвестиции и да ја поткопа конкурентноста на фирмите.

повеќе