Хрватската фудбалска федерација се извини, но ја префрли вината

Хрватска на ЕП играше со усташка шаховница и никој не примети сѐ до нивната елиминација (ФОТО)

Хрватската фудбалска федерација мораше да се извини бидејќи на дресовите на репрезентацијата за време на ЕП наместо регуларната, стоеше усташката шаховница. 

За време на четирите натпревари што ги одигра на ЕП Хрватска носеше погрешен грб на дресот. Разликата е тешко приметлива доколку грбот не се погледне подетално, па дури откако го завршија настапот на турнирот беше отриен скандалот.
 
Наместо официјалниот грб на кој шаховницата почнува со прво црвено поле, тие носеа грб на кој таа почнува со бело поле.
 
 
Што е спорно?
 
Грбот со прво бело поле го имаат прифатено Анте Павелиќ и неговите усташи во 1941 година. Од употреба е отстранет по поразот на фашистите во Втората светска војна и падот на режимот на Павелиќ. По што за време на СФРЈ се менува грбот и Социјалистичка република Хрватска повторно почнува да користи шаховница со прво црвено поле. Шаховницата со прво црвено поле датира од 15 век, а стои на нивното знаме уште од 1918 година. Тој симбол е актуелен и до ден денес.
 
Знамето на Хрватска од 1941 до 1945
 
 
Сегашното знаме на Хрватска
 
 
Хрватската фудбалска федерација се извини за овој скандалозен превид и вината ја префрли на фирмата што ги печатела дресовите, „Ситотисак Деколор“ од која ќе се бара одговорност.
 

Министерството за финансии во изминатиот период активно работеше на реформа за унапредување на фискалната децентрализација, која нуди сериозно системско решение за стабилни финансии на општините кои ќе значат одговорни општини и испорака на квалитетни и ефикасни услуги за граѓаните. 

повеќе

Либералната империјалистичка доктрина на Америка е одговорна за ужасниот масакр во места како Виетнам, Ирак и Централна Америка. Но Америка, исто така, произведе либерална антиимперијалистичка доктрина што останува затскриена во една ТВ-серија што ја восхитува американската публика уште од 1966 година.

повеќе

Граѓани, бегалци, мигранти, веќе не ни е важно – се чини дека никој не гледа светла иднина за себе во Албанија.

повеќе