Данецот беше успешно реанимиран откако колабрираше на теренот

Докторот открива кои биле првите зборови на Ериксен: Проклетство, имам само 29 години!

Германецот Јенс Клајнефелд, еден од докторите кои го третираа Кристијан Ериксен на теренот, вели дека реанимацијата била успешна бидејќи се работело за спортист и го опиша трогателниот момент кога фудбалерот отворил очи.

На дуелот помеѓу Данска и Финска, Кристијан Ериксен колабираше на теренот, неговото срце престана да бие, но докторите успешно го реанимираа.

Германецот Јенс Клајнефелд беше еден од докторите кои го вратија Данецот живот и во разговор со медиумската групација Функе тој раскажа што се случувало во Копенхаген. Откако масажата на срце (CPR) не вродила со плод бил употребен дефибрилатор и за среќа бил доволен само еден електро шок за срцето на Кристијан Ериксен да почне повторно да бие.

„30 секунди подоцна, играчот ги отвори очите и јас можев да разговарам со него директно. Тоа беше многу трогателен момент, во секојдневниот живот, шансите да спасите нечиј живот при една ваква ситуација се многу помали“ – вели Клајнефелд.

„Го погледнав и го прашав, „Кристијан, дали ни се врати?“, а тој ми одговори, „Да се вратив“ и потоа рече, „Проклетство, имам само 29 години“. Во овој момент знаев дека нема оштетување на мозокот и дека се е во ред со него“.

Докторот исто така објаснува дека Кристијан Ериксен бил целосно свесен уште на тревата, но било потребно време да се постават сите монитори и апарати неопходни за безбеден транспорт до болницата.

Во последните 30 години сите политички партии, независно од тоа колку демократски се претставуваат во своите програми, на државата гледаат како на инструмент, што е пак првиот сигнал, чекор кон авторитарност.

повеќе

Ако денес направиме една историска книжевна паралела, драмското дело на Стефановски ќе го квалификуваме како антологиски бисер, кого и сегашните и идните генерации ќе го чуваат како неодминлив столб на целокупната македонска драмска литература.

повеќе

За првпат во историјата на албанската демократија, една иста партија ќе биде на чело на земјата три последователни мандати. 

повеќе