УЕФА и КОНМЕБОЛ против предлогот на ФИФА

Чеферин: Европа и Јужна Америка ќе го бојкотираат Светското првенство ако тоа се одржува на две години

Претседателот на УЕФА, Александер Чеферин најави борба против идејата на ФИФА, Светското првенство да се оддржува на секои две години.

ФИФА има предлог Светското првенство наместо на четири, да се игра на секои две години.

Европските клубови не се согласуваат со ваквата идеја, а според зборовите на Чеферин, не се согласни ниту во Јужна Америка.

Тоа значи дека ќе има многу повеќе репрезентативни натпревари, ќе се зголеми бројот на мечеви за фудбалерите, а многумина сметаат дека ќе падне и тежината на Светското првенство ако тоа се оддржува почесто.

„Плановите на ФИФА за СП на две години ќе бидат блокирани од УЕФА и КОНМЕБОЛ дури и ако добијат поддршка од останатите фудбалски асоцијации“, изјави Чеферин за Ројтерс.

„Предлогот би им наштетил на сите форми на фудбалот и на самото натпреварување. Концептот ги има сите карактеристики на одлука која УЕФА сака брзо да ја донесе и да остави фудбалскиот свет горко да жали за тоа“.

„УЕФА ќе продолжи да се спротивставува додека не преовлада здравиот разум и не се напуштат плановите“.

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе