Олимписки игри

Завршија Олимписките игри, САД со најмногу медали си оди од Токио

Денеска се спушти завесата на Олимписките игри во Токио, Американците во последниот ден ја поминаа Кина и станаа земјата со најмногу златни медали на овој настан. 

САД е земјата која не само што освои најмногу златни медали на Олимписките игри во Токио, туку освои и најмногу медали воопшто.
 
Американците на крајот си одат со 39 златни медали, 41 сребрен и 33 бронзени.
 
По нив е Кина со 38 златни медали, останатите селекции се далеку. Трета нација е домашната, јапонската со 27 златни медали.
 
Меѓу најдобрите десет се Велика Британија, Русија, Австралија, Холандија, Франција, Германија и Италија.
 
Македонија е на 77. место со освоен еден сребрен медал.
 
Хрватска освои осум медали од кои три златни, три сребрени и два бронзени. Девет медали освои Србија, три златни, еден сребрен и пет бронзени.
 
Бугарија и Словенија исто така освоија по три златни медали, Бугарите имаат и едно сребро и две бронзи, Словенците по едно сребро и една бронза.
 
Косово има два златни медали, Грција има две златни, еден сребрен и еден бронзен медал.
 

Ние Македонците од село Гореме, општина Струмјани, го поздравуваме народот покрај Вардар (барем реката сѐ уште е таму) и се „восхитуваме" на дејствувањата на мудрите мажи на државата.

 

повеќе

Земјите треба да бараат начини за градење мостови и унапредување на билатералните економски врски, а не да гледаат во минатото и да му наметнуваат на македонскиот народ поинаков идентитет или историски наратив.

повеќе

Tочната искористеност и капацитет на водните ресурси во државата e невозможно прецизно да се пресмета заради недостиг на континуирани хидролошки мерења и мониторинг на квалитетот на водите.

повеќе