ЗОИ 2018

Запознајте го женскиот карлинг тим на Јужна Кореја во кој сите се викаат Ким

Женскиот карлинг тим на Јужна Кореја на Зимските Олимписки игри е во фокусот на вниманието, сите се викаат Ким па мора да се применува посебен систем за комуникација

Можеби звучи смешно, но сите во женскиот карлинг тим на Јужна Кореја се викаат Ким. Па за тренерот успешно да комуницира принуден е да користи посебен систем.

Ја користи првата буква од името и целото презиме. Ако сака да разговара со Ким Еун Јунг, довикува Е. Ким. Ако сака да разговара со Ким Сеон Јунг, довикува С. Ким итн.

На прв поглед ова можеби е малку чудно, но воопшто не е така бидејќи Ким е едно од најпознатите презимиња во Јужна Кореја. Во делегацијата на домаќинот има дури 34 натпреварувачи кои имаат Ким во своето презиме. Исто така има 13 со презиме Ли и уште девет со презиме Парк.

„Ким е многу често презиме во Кореја, па нема никаква забуна“ - вели тренерот, која исто така се вика Ким.

Ова повеќе не е „бегалска криза" ниту „криза за управување со бегалци". Сега веќе е хуманитарна криза по сите дефиниции.

повеќе

Али Ахмети на средбите со Тачи и Харадинај изразил уверување дека македонските Албанци се подготвени да имаат блиска соработка со Косово во насока на проширување на влијанието на албанскиот фактор.

повеќе

Сега треба лидерите во Скопје, Атина, Брисел, па дури и во Вашингтон да осигурат дека храброста што ја покажаа македонските граѓани нема да биде залудна.

повеќе