Во недела во Крушево ќе се одржи првиот пливачки маратон „Тоше Проески“

Овој викенд ќе дебитира пливачкиот маратон „Тоше Проески“ кој ќе се одржи во Крушево и ќе биде дел од македонскиот куп во далечинско пливање. 

„ПК ,,Вардар 2018,, Скопје на 9 август 2020 година ( недела)  ќе организира пливачки маратон кој за првпат ќе се одржи на Крушевското Езеро. Маратонот е дел од Македонскиот куп во далечинско пливање кој оваа година федерацијата го организира по седми пат. 
 
Пливачкиот маратон ќе го носи името Тоше Проески а ќе се одржи според правилата на ФИНА и ЛЕНА.
 
Ќе се плива 2,5 км поделени во три старосни категории од 12 до 14 години, од 14 до 18 години и постари . Исто така за пливачите помлади од  12 години ќе има детска трка на  800 метри. Патека ќе биде поставена во форма правоголник а пливачите ке пливаат кружно.
 
За потребите на оваа трка покрај  собирање на бодови за вкупен пласман набавени се и нови бови кои ќе го означат пливалиштето, секој пливач кој ќе стигне да ја исплива делницата ќе добие медал за најдобрите набавени се и одличја , ќе се делат маички како и стокови награди.
 
Маратонот Тоше Проески е во организација  на ПК Вардар 2018 Скопје  потпомогнат од  општина Крушево, Ла Хемија, Поп Ацеви Стоматолошка Ординација, Стокомак Дисконт, Авантуристички кампус Крушево Бегова Корија, Скар Крушево, Кола ,  Аутомобиле СК ( Alfa, Jeep, Fiat и Fiat Professional), Џорџ Рент а Кар. 
 
Маратонот започнува во 11:00  часот. Се покануваат сите љубители на пливањето да дојдат и да уживаат во убавините на Македонија, Крушево а кој сака може  и да земе учество согласно правилата и пропозициите“, соопштува претседателот на Националната пливачка федерација, Александар Филипчев.
 

Во моментов, мал број проекти или иницијативи во Македонија се фокусираат на тоа како универзитетите ги подготвуваат студентите за општествена одговорност и за граѓанскиот статус.

повеќе

Попис на населението во 2020 треба да има, затоа што тоа утре може да биде услов за Македонија да чекори напред кон ЕУ.

повеќе

Северна Македонија, исто така, мора да се придвижи кон енергетска независност, користејќи обновливи извори на енергија кои нема да му наштетат на кревкиот екосистем во оваа прекрасна земја.

повеќе