Спортско рекреативниот центар ќе биде подновен

Владата на Австралија додели 455.000 долари за обнова на комплексот „Македонија Парк“ во Перт

Сојузниот пратеник Винс Конели објави писмо од австралискиот заменик премиер адресирано до македонската општина на Западна Австралија со кое владата на Австралија ќе помогне со 455.000 долари за обонва на спортско рекреативниот комплекс „Македонија Парк".

Kомплексот „Македонија Парк“ во Перт, кој е дом на фудбалскиот клуб Стирлинг Лајонс но служи и за спортско рекреативни активности на македонската заедница, ќе добие ново осветлување и реновирана кујна.

Владата на Австралија ќе помогне со 455.000 долари за обнова, сојузниот пратеник Винс Конели го објави писмото од австралискиот заменик премиер адресирано до македонската општина на Западна Австралија.

„Чест ми е што бев поканет да и се придружам на македонската заедница во Стирлинг и фудбалскиот клуб Стирлинг Лајонс за да им го предадам потпишаното писмо од австралискиот заменик премиер со кое се формализира нашата инвестиција од 455.000 долари во нивните објекти, осветлувањето и кујната. Се надевам дека ова е само почеток на долга и успешна соработка која ќе донесе силна и уште поперспективна локална општика“ – се вели во објавата на Фејсбук на сојузниот пратенк Винс Конели.

Македонската општина на Западна Австралија е една од најстарите македонски иселенички организзации чиј корени датираат од 1942 година и голем дел од членството се по потекло од Егејскиот дел на Македонија.

Можеби поради еуфоријата што ја донесе туризмот - и желбата на самите жители на Грција да уживаат во одморите - пошироката јавност беше подготвена да ги толерира дневните бројки на новозаразени (во просек помеѓу 2.000 и 3.000 случаи во текот на летото). 

повеќе

Насловот асоцира и на резултатите од изборите, кои, кога ќе излезе оваа колумна, ќе бидат познати, иако најретко споменуван збор во кампањата беше зборот ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА, кој е единствен начин за остварување на сите „големи“ ветувања што ги слушнавме изминативе две недели.

повеќе

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе