Олимписки игри

Рохас сруши светски рекорд стар 26 години и го освои олимпиското злато во трискок

Венецуелката Јулимар Рохас направи вистинска сензација откакок во трискок го урна светскиот рекорд кој беше стар цели 26 години. 

Фантастичен ден за Јулимар Рохас, атлетичарката од Венецуела го урна светскиот рекорд кој го држеше Инеса Кравец со должна од 15,50 поставен во 1995 минута.
 
Рохас денеска скокна должина од 15,67 метри и во голем стил, со неверојатен резултат го освои златото.
 
Второто место и припаднаа на Патрисија Мамона од Португалија која скокна 15,01, а бронзата оди кај Ана Пелетеро од Шпанија со резултат од 14,87 метри.

Радован Павловски (1935, Ниш, Србија) е водечко име на третатта генерација македонски писатели, која во нашата литература се појави во шеесеттите години на минатото столетие и внесе нов творечки дух со препознатлив национален белег.

повеќе

Во јавните високообразовни институции, научноистражувачката дејност е целосно маргинализирана под неопходниот минимум.

 

повеќе

Го потсетувам претседателот на државата дека уставниот рок за создавање на парламентарно мнозинство е 20 дена, а веќе 30 дена Владата нема парламентарно мнозинство.

повеќе