СП Пливање

Поп Ацев со помош на тренери од други земји го пливал маратонот на Светското првенство

Пливачкиот клуб „Вардар 2018“ информира дека македонскиот пливач Евгениј Поп Ацев без тренер бил испратен на Светското првенство во Јужна Кореја.

Евгениј Поп Ацев денеска го освои 13. место на трката од 25 километри на Светското првенство во Јужна Кореја.
 
Тоа е одличен резултат на нашиот пливач со оглед на околностите со кои се соочува во моментов.
 
„И покрај тоа што беше испратен сам без тренер, додека пак на трките во маратонско пливање задолжително е секој пливач да има свој терен на понтон за логистика и давање течности, Евгениј успеа да го постигне овој одличен резултат благодарение и на помошта од тренерите од другите земји“, се вели во дел од соопштението на тренерот Горан Стаменов од пливачкиот клуб Вардар 2018
 
Иако раководството на пливачката федерација во Македонија е променето, во ФИНА се уште фигурира дека Александар Маленко е прв човек на пливањето во нашата земја па тој ги носеше македонските пливачи на големиот настан.
 
Новиот претседател, Александар Филипчев претхдно обвини дека Маленко на СП ќе си носи свои пливачи, а дел од најдобрите нема ни да настапат.
 
Поп Ацев и Маленко имаа недоразбирања и за Европското првенство во Глазгов, тогаш македонскиот пливач тргна кон Шкотска и таму дозна дека не бил ни пријавен од федерацијата за настап.

Помина времето кога политиката беше „шаховска борба“ на политичките актери, која неретко се одвиваше далеку од очите на јавноста и беше доста неразбирлива за обичниот гласач. 

повеќе

Државата треба повеќе да се вклучи во промовирање на младинско претприемништво како економска активност која би помогнала за намалување на невработеноста.

повеќе

Без оглед на политичката заднина на случајот за изнудување, владата во Скопје мора да се фокусира на темелна истрага наместо на ограничување на штетата.

повеќе