Од ковид-19

Почина легендарната спортска новинарка Милка Бабовиќ

Од компликации предизвикани од ковид-19, во Загреб почина поранешната југословенска атлетичарка и спортска коментаторка Милка Бабовиќ. 

На 93-годишна возраст почина Милка Бабовиќ, легендата на спортското коментирање во поранешна Југославија.
 
Таа беше репрезентативка во атлетика на Југославија, а двапати беше и светска студентска шампионка во трчање на 80 метри со пречки.
 
Дури 17 пати беше шампионка на Југославија, а 27 пати го рушеше државнииот рекорд во неколку дисциплина, двапати беше најдобра на Балканот, а на Европското првенство во Берн 1954 година го освои петтото место на 80 метри со пречки.
 
Од 1949 година почнува да се занимава и со спортско новинарство, а особено е препознатлива по коментирањето на уметничко лизгање. Милка Бабовиќ беше и претседателка на Секцијата на спортски новинари на хрватското новинарско друштво од 1974 до 1978 година.
 
Бабовиќ е родена на 27 октомври 1928 година во Скопје, а од 1948 година живее во Загреб.

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе