Љубителите ќе можат да уживаат во две трки

Охрид утре ќе биде домаќин на Олимписки пливачки маратон и Македонски куп во далечинско пливање

Во водите на Охридското езеро утре по трет пат ќе се одржи Олимпискиот пливачки маратон на 10 километри во организација на Клубот за спортиви на вода Охридски бранови 2008 и Националната пливачка федерација на Македонија.

хрид овој месец ќе биде домаќин на неколку настани, а за утре се закажни Олимпискиот пливачки маратон и Македонскиот куп во далечинско пливање.

„До сега се пријавни вкупно 18 пливачи од пет земји за учество на Олимпискиот пливачки маратон, а очекуваме учество да потврдат уште неколку пливачи. Очекуваме добра и квалитетна трка. Патеката е кружна, па гледачите цело време ќе можат да уживаат“ – изјави Кочо Паскали од клубот Охридски бранови 2008, кој е организатор на настанот заедно со Националната пливачка федерација на Македонија.

Почеток на Олимпискиот пливачки маратон е закажн за 12 часот, за регуларноста на трката ќе се грижат 10 судии, а за безбедноста на здравјето на пливачите ќе биде задолжен Црвен Крст од Охрид.

„Имаме одлична соработка со охридскиот клуб и сигурен сум во успешна организација на Олимпискиот пливачки маратон и Купот во далечинско пливање. Нашата цел со организирање на Купот е поголема промоција и омасовување на пливањето како спорт во нашата земја. Ова е втора рунда од Купот, првата се одржа на 2. август во рамките на Илинденскиот пливачки маратон. Завршанта трета руна ќе биде во Велес следниот месец“ – рече претседателот на Нациналната пливачка федерација на Македонија, Александар Филипчев.

Оваа парафраза на големиот Иво Андриќ, нобеловец и водечко книжевно име на Балканот, за малку ќе го погодеше лично него.

повеќе

Десензитивизацијата на Американците кон вртоглаво зголемениот број на жртви во пандемијата ја оправдува познатата опсервација на Јосеф Сталин: „Една смрт е трагедија; еден милион е статистика “. 

повеќе

Практичната имплементација на владината стратегија „едно општество за сите“, која на хартија има добри намери, е засенета од неуспешната борба против корупцијата и организираниот криминал.

повеќе