Олимписки игри

Миа Блажевска-Еминова беше најдобра во својата квалификациска група на ОИ

Македонската пливачка, Миа Блажевска Еминова го освои првото место во својата квалификациска група на Олимписките игри во Токио во дисциплината од 100 метри слободно. 

Блажевска-Еминова настапи во втората квалификациска група и делницата од 100 метри ја помина за време од 57,19. Тој е резултат е послаб за шест стотинки од нејзиното најдобро време, но беше доволен за првото место во квалификациската група.
 
Во вкупниот пласман во квалификациите, македонската пливачка заврши на 40. место од 52 пливачки. Најдобрите 16 се пласираат во полуфинале.
 

Размислуваме како можеме да ја заштедиме и заштитиме водата, но само додека немаме вода!

повеќе

Во последните 30 години сите политички партии, независно од тоа колку демократски се претставуваат во своите програми, на државата гледаат како на инструмент, што е пак првиот сигнал, чекор кон авторитарност.

повеќе

Ако денес направиме една историска книжевна паралела, драмското дело на Стефановски ќе го квалификуваме како антологиски бисер, кого и сегашните и идните генерации ќе го чуваат како неодминлив столб на целокупната македонска драмска литература.

повеќе