ЕП 2019

Македонија ја доби групата за Европското првенство, ќе играме во Словенија

Македонските одбојкари ја добија групата за Европското првенство, судбината сакаше да се паднеме со актуелниот шампион Русија, а ќе играме во Словенија која е еден од четирите домаќини.

Македонија ќе игра во Групата Ц заедно со домаќинот Словенија, актуелниот европски шампион Русија, Финска, Турција и Белорусија.
 
Група А: Франција, Италија, Бугарија, Португалија, Грција, Романија
Група Б: Белгија, Србија, Германија, Словачка, Шпанија, Австрија.
Група Ц: Словенија, Русија, Финска, Турција, Македонија, Белорусија
Група Д: Холандија, Полска, Чешка, Естонија, Украина, Црна Гора
 
Европското првенство почнува на 13 септември и ќе трае до 29 септември. За прв пат континенталниот шампионат ќе се игра со 24 тимови и за прв пат четири држави ќе бидат домаќини. Покрај во Словенија, првенството ќе се одржува и во Франција, Белгија и Холандија.

Со потпишувањето на Преспанскиот договор се чинеше дека се отстрани единствената пречка за македонската интеграција во ЕУ и НАТО.

повеќе

Демонизирањето на Исламот и неговото постојано поврзување со тероризмот е загрижувачка појава во светот, а и на Балканот.

повеќе

Последните искричења во меѓународниот поредок ја прават нејасна агендата за евроатлантски интеграции на регионот која претставува неопходен услов за долгорочна стабилност на Западен Балкан.

повеќе