Олимписки игри

Гвинеја поради коронавирусот го повлече олимпискиот тим од Токио

Гвинеја одлучи да не настапи на Олимписките игри во Токио поради големиот број на нови позитвни случаи на ковид-19 во Јапонија. 

Постојано се зголемува бројот на новозаразени од ковид-19 меѓу олимписките тимови, но и воопшто во Јапонија, па Гвинеја го откажа учеството.
 
Одлуката ја соопшти министерот за спорт на оваа земја. Тие нема да настапат на ОИ иако половина од делегацијата веќе им е во Токио.
 
Гвинеја со пет претставници требаше да учествува на Олимпијадата.

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе

Тешко е да се очекува дека ветото ќе биде туку-така тргнато. Дури и кога би се постигнал некаков договор, тоа би значело дека Македонија направила тешки и болни компромиси за да дојде до решение, имајќи ги предвид тврдите позиции на Бугарија.

повеќе

Лошите прогнози за инфлацијата и зголемувањето на цените на сите енергенси, не упатува кон еден заклучок - обновливите извори на енергија, заедно со вложувањето во самоодржливост и економијата на подарувањето сега се позначајни отколку кога и да е претходно.

повеќе