Олимписки игри

Гвинеја поради коронавирусот го повлече олимпискиот тим од Токио

Гвинеја одлучи да не настапи на Олимписките игри во Токио поради големиот број на нови позитвни случаи на ковид-19 во Јапонија. 

Постојано се зголемува бројот на новозаразени од ковид-19 меѓу олимписките тимови, но и воопшто во Јапонија, па Гвинеја го откажа учеството.
 
Одлуката ја соопшти министерот за спорт на оваа земја. Тие нема да настапат на ОИ иако половина од делегацијата веќе им е во Токио.
 
Гвинеја со пет претставници требаше да учествува на Олимпијадата.

Опонентите на академик Блаже Ристовски во Македонија го квалификуваа како националист, во белградскитe кругови  го именуваа како „бугарофил“, а во Бугарија го нарекуваа „Југословен“ и „србокомунист“. А тој си остана ист, исправен пред нападите и секогаш подготвен да им одговори на критичарите.

повеќе

Ентузијазмот во првите месеци од годинава во врска со масовната вакцинација беше таков што Србија во март беше прва меѓу европските држави според бројот на граѓани што примија втора доза на милион жители. 

 

повеќе

Со само 48% вакцинирано население, недозволиви грешки на стручниот штаб за Ковид-19 и масовни протести против вакцинација, очигледно е дека кампањата за вакцинација во Словенија беше навистина неуспешна. 

повеќе