Сепак неизвесноста се уште трае

Ѓоковиќ ќе биде слободен, министерот не донесе одлука

Министерот за имиграција Хоук денеска не донесе одлука за депортација на Новак Ѓоковиќ, рокот беше до 11:30 часот по средноевропско време, тој истече. Сепак не се исклучува можноста депортацијата да се случи во наредните денови. 

Судот донесе одлука во полза на Новак Ѓоковиќ, но се очекуваше австралиските власти сепак да го искористат правото кое им го дозволува законот и да го депортираат.
 
Но, тоа денеска не се случи, австралискиот новинар Пол Сакал и останатите медиуми од оваа земја објавуваат дека министерот Хоук не донел одлука за депортација на Новак Ѓоковиќ што значи дека српскиот тенисер во моментов е слободен.
 
Сепак не е исклучена можноста Ѓоковиќ во наредните денови да биде депортиран од Австралија. Законот му дозволува на министерот за имиграции тоа да го направи во било кое време.
 
Самото тоа што министерот Хоук не го искористи денешниот ден за да го депортира Ѓоковиќ, влева оптимизам дека српскиот тенисер ќе настапи на Австралија опен.
 

Нема простор за двоумење и губење време, затоа Македонија и Бугарија треба да соработуваат што е можно поскоро за да најдат јасен јазик за разбирање, во процес кој би бил следен од ЕУ, Вашингтон и ОН.

повеќе

Наместо да ги повлечат тужбите против воените инвалиди и членовите на семејствата на загинатите припадници на безбедносните сили, МВР отиде дотаму што поднесе тужби дури и против членовите на семејствата на загинатите полицајци со законска камата да ја вратат земената оштета.

повеќе

Платформата е формирана на 9 мај 2018 година во рамките на проектот на УСАИД, во која се вклучени 4 комори за да се зајакне јавно-приватниот дијалог во процесот на подготовка на донесување закони и други прописи поврзани со работењето на бизнисот.

повеќе