На прес конференција

Филипчев најави тужби ако не биде дозволено Националната пливачка федерација да гласа на Изборното собрание на МОК

Претседателот на Националната пливачка федерација, Александар Филипчев најави дека доколку не биде дозволено тие да гласаат на Изборното собрание на МОК ќе бидат поднесени кривични пријави против актуелниот претседател Васил Тупурковски и дел од неговите соработници. 

Утре треба да се одржи Изборното собрание на Македонскиот олимписки комитет на кое Даниел Димевски и Александра Војнеска - Зикова ќе се борат за претседателското место кое досега го имаше Васил Тупурковски.
 
Националната пливачка федерација иако ги има сите документи од државните институции дека тие се легалните управувачи на пливањето во Македонија и тие ги организираат првенствата, МОК ја признава федерацијата на Александар Маленко која не само што нема поддршка од клубовите, туку и не постои во Централниот регистар на Македонија.
 
Претседателот на Националната пливачка федерација, Александар Филипчев на денешна прес конференција се закани со тужби доколку не им биде дозволено утре раноправно со останатите федерации да гласаат на Изборното собрание.
 
„Доколку на претстојното Изборно собрание од страна на Олимписки Комитет на Северна Македонија не  биде дозволено учество на претставник на Националната Пливачака Федерација, туку наместо нас се дозволи учество на таканаречената и правно непостоечка  и измислена „Пливачка федерација на Северна Македонија“ (со самонаречен претседател Александар Маленко) кој е нерегистриран субјект во Централниот регистар на Република Северна Македонија, тогаш ќе поднесеме кривични пријави против: Претседателот на МОК Васил Тупурковски,  Генералниот секретар на ОКСМ Сашо Поповски, членовите на верификационата Комисија на изборното собрание на ОКСМ , записничарот   и оверувачите на записникот од собранието на ОКСМ закажано да се одржи за 28.10.2020 година кои ќе ги сметаме лично одговорни затоа што ја злоупотребиле службената положба и овластување што дозволиле учество во работата на Собранието на ОКСМ иако претходно писмено и со приложени дикументи од Централниот регистар се известени од нас  дека Пливачка Федерација на Северна Македонија со претседател Александар Маленко не е регистрирана во Централниот Регистар на Република Северна Македонија, дека не постои и дека е измама“, вели претседателот на НПФ, Алексаднар Филипчев.
 
„На минатото собрание на Олимписки Комитет на Северна Македонија што се одржа на 21.12.2019 година  раководството  дозволи учество на федерација што нигде не посоти во институциите на  државата за што ние против членовите на верифакациона комсија , притив оверувачите на записникот и против лажно претаставнеиот делегат на непостоеечката федерација кој со цвојот потпис го потврдил учетсвото на тоа собрание Владимир Пејковски веке испртивме кривични пријави“.
 
„За измамата и злоупотребата што ја прави лицето Александар Маленко кое на старото име на Пливачка федерација на Мекедонија (која е преименувана во Национлна пливачка федерација) го додава зборот СЕВЕРНА и врши манипулации, од наша страна веќе му е поднесена кривична пријава, а постапката е во тек“.
 
„Доколку во работата на Изборното собрание од страна  на ОКСМ биде дозволено учество на правно непостоечки субјект таканаречена – „Пливачка Федерација на Северна Македонија“  со самонаречен претседател тоа ќе претставува измама во работата на претстојното собрание на ОКСМ и избор на новиот претседател на ОКСМ , за која ќе го известиме и Интернационалниот Олимписки Комитет и Јавното Обвинителство Република Северна Македонија“.

Самиот Никос Коѕијас не го почитува договорот што го потпиша со Заев и Димитров. Ќе реагира ли македонското МНР на терминологијата во неговата колумна, како што вети дека секогаш ќе реагира кога се крши Договорот од Преспа? Треба. Ама не е за верување.

повеќе

За првпат 16 врвни бизнисмени од земјите на Западен Балкан, врз основа на мерливи критериуми, ќе го следат напредокот на економските реформи во регионот и ќе го известуваат Брисел.

повеќе

Хрватска и Северна Македонија имаат јаки културни и историски врски и традиционално добри односи. Заради тоа, но и заради хрватското искуство со пристапните преговори, Хрватска треба да биде најдобриот пријател и бранител на нејзиниот европски пат, особено откако Северна Македонија е изложена на токсичен национализам и на неправда, нешто за што во Европската унија не смее да има место, пишува во колумна за Аутограф хрватскиот пратеник Бојан Главашевиќ анализирајќи ги бугарските условувања, но и предупредува дека Хрватска засега молчи..

повеќе