Олимписки игри

Директорот на церемонијата за отворање на ОИ е сменет поради шега!

Олимписките игри во Токио ги следат многу контроверзии, последната е смената на Кобајаши, директорот на церемонијата за отворање на Олимпијадата. 

Кентаро Кобајаши порано бил комичар, а неодамна се појавија снимки од 1998 година како тој во своите настапи се шегувал на сметка на холокаустот. Снимките предизвикаа многу критики во јавноста по што тој беше сменет.
 
„Длабоко им се извинувам на сите поради предизвиканите проглеми“, изјав Сеико Хашимото кој е главен во организацискиот одбор на Олимпијадата.
 
Пред неколку ена па еден од комозиторите кои работеле на церемонијата за отварањето се повлече од функцијата по критиките дека во негови стари интервјуа опишувал како во детството малтретирал соученици.

Време е да се фокусираме врз суштинските проблеми. Време е да создадеме вистински ’општествен договор‘ за владеење на правото и на човековите права како главни столбови на европските вредности

повеќе

Стратешко партнерство на македонската влада со Зока енерџи солушнс, компанија регистрирана за обработка и отстранување на опасен отпад, не е правилен начин за решавање на проблемот во мала држава како Македонија.

повеќе

Цивилизацијата би можела да се дефинира како глутница која има рационална потреба да ги легитимира и образложи своите колежи, грабежи и узурпации.

повеќе