Историски момент на олимписките игри

Брат и сестра близнаци во ист ден станаа олимписки шампиони

Јапонските брат и сестра близнаци, џудистите Хифуми Абе и Ута Абе во ист ден на својата земја им донесоа златни медали на Олимпијадата. 

Неверојатна семејна приказна за братот и сестрата Абе кои денеска во своите џудо дисциплини станаа шампиони.
 
Девојката, Ута Абе прва го освои златото откако во финаланата борба до 52 килограми беше поуспешна од Французинката Анандин Бушар.
 
 
Половина час потоа, нејзиниот брат близнак Хифуми стана шампион во машка конкуренција до 66 килограми откако го победи Грузиецот, Важа Маргвелашвили.

Размислуваме како можеме да ја заштедиме и заштитиме водата, но само додека немаме вода!

повеќе

Во последните 30 години сите политички партии, независно од тоа колку демократски се претставуваат во своите програми, на државата гледаат како на инструмент, што е пак првиот сигнал, чекор кон авторитарност.

повеќе

Ако денес направиме една историска книжевна паралела, драмското дело на Стефановски ќе го квалификуваме како антологиски бисер, кого и сегашните и идните генерации ќе го чуваат како неодминлив столб на целокупната македонска драмска литература.

повеќе