ОХРИДСКИ МАРАТОН

31. Охридски маратон започнува на 19. август

На 19. август, сабота, започнува 31. Охридски пливачки маратон кој од 1962 година се одржува во водите на Охридското езеро.

Првата маратонска трка се одржала дури во 1954 година во должина од 2,5 километри да по неколку години трката се претвори во 30 километарско макотрпно докажување на спортски и пливачки способности, истрајност, дисциплина и храброст.
 
Патеката на охридскиот маратон започнува од манастирот „Свети Наум“ и завршува на градското пристаниште во Охрид. Поради долгата традиција овој маратон од 1998 година стана дел и од Гран при серијата на Меѓународната пливачка федерација (ФИНА) која заедно со пливачката федерација на Република Македонија со години го организира овој прекрасен спортски настан. Овогодинешната патека е со долга традиција воспоставена во 1992 година и е наречена „Климе Савин“. Неприкосновен шампион на оваа патека со години беше легендарниот Петар Стојчев од Бугарија со 11 победи. Минатата година златото го освои македонскиот пливач Томи Стефановски.
 
Женските трки во овој маратон се одржуваат уште од самите зачетоци кога Атина Бојаџи беше првата жена која победи на трката во 1962 година. Мината година златото го зеде Олга Кузудуб од Русија.
 
Главен покровител на охридскиот пливачки маратон е претседателот на Република Македонија. Маратонот е организиран од страна на Меѓународната пливачка федерација (ФИНА) и пливачката федерација на Република Македонија, а од оваа година како ко-организатор се јавува и Општина Охрид.
 

Премиерот имаше добра прилика во највисокиот светски политички форум, поексплицитно да ги образложи причините за спорот за името.

повеќе

Сферата на локалните јавни финансии претставува многу погодно поле за соработка на локалната власт со приватниот сектор.

повеќе

Драги пратеници, помислете добро пред да притиснете копче за двојазична Македонија.

повеќе