Викендов во Будо Карате Недеви

120 каратисти ги покажаа своите вештини на Државниот шампионат

Сто и дваесет каратисти од вкупно 18 клубови зедоа учество во 51-от Државен шампионат на Македонија во традиционално карате. Учесниците ги покажаа своите способности и знаења во повеќе дисциплини, и тоа кихон, кихон-кумите, џиу ипон кумите, кого-кумите и кумите. Натпреварувањето со одржа во Будо Центарот Недеви во Скопје.

Натпреварувањето го почнаа најмалите на возраст од 4 години, а заврши со највозрасните полнолетни натпреварувачи кои внесоа неизвесност и адреналин со потези од слободна борба.

Листата на добитници на златен, сребрен и бронзен медал по категории изгледа вака:

 

 

Културата на победништво од нашите епски и херојски денови тотално ги уназади овие општества во 20 век, вели Миљенко Јерговиќ во интервју за Бука.

повеќе

Запрашајте се, о, вие, бездарници анационални што направивте!

повеќе

Додека Бугарите се убедуваат себеси и нас дека Гоце Делчев бил Бугарин, да се потсетиме на некои од Гоцевите искажувања, кои ја одразуваат неговата големина и неговото визионерство.

повеќе