Поезија

Никола Кукунеш живее и работи во Струга. Тој е професор по македонски јазик и литература, преведувач и вљубеник во фотографијата. Со години е дел од Струшките вечери на поезијата со цел да остави што повеќе фотозаписи од поетите и учесниците на фестивалот. Дека во него тлее и поетска искра покажуваат овие стихови што го откриваат горчливиот вкус на животот, воопшто.

14 Септември 2018 - 14:10

Најновиот превод на поезијата на персискиот филозоф, поет, правник, учител и суфист, Џелалудин Мохамед Руми (1207-1273), го приреди поетот Тихомир Јанчовски. Досега Руми го преведувале Илхами Емин, Михајло Свидерски и Ана Пејчинова, а Јанчовски својот избор песни од Руми го наслови „Два света“. Во издание на „Матица македонска“ книгата имаше промоција во Скопје, а стихови на Руми ќе се слушнат и на 30. Поетска ноќ во Велестово. Тука објавуваме избор на пет песни на Руми.

20 Јули 2018 - 12:37

Сузана В. Спасовска (1972) досега ги објавила стихозбирките „И љубов и заговор“ (1996, Македонска книга), „Смртно писмо“ (2004, Блесок), „Божествена жена“ (2006, Темплум), „Низ темјанот, еден лилјан“ (2014, Антолог), а „Смртно писмо“ е објавена и како е-книга. Пишувала и објавувала книжевно-теориски текстови во периодиката и работи како професионален лектор. Неодамна Спасовска ја објави својата најнова стихозбирка „Пеперутка од пепел“ како самостојно издание поддржано од Министерството за култура.

20 Јуни 2018 - 18:14

Во едицијата „Огнови“ на издавачката куќа „Антолог“ неодамна беше објавена новата поетска збирка „Напишан дом“ од Ана Голејшка. Стихозбирката е клуч од нова врата кон поезијата на Ана Голејшка и нејзините приватни растења, а тука објавуваме четири нејзини песни.

05 Јуни 2018 - 17:45

Поетската книга „По трагата на белиот грифон“ од Стефан Марковски (1990, Гевгелија) е издание на издавачката куќа „Антолог“ од Скопје. Станува збор за 5-то поетско остварување на Марковски. Збирката вклучува 45 песни без циклуси на шеесетина страници и е вклучена во едицијата „Огнови“.

23 Мај 2018 - 12:02

Стиховите објавени во најновата книга „Влакно на јазикот“ на Тихомир Јанчовски спонтано го наоѓаат патот до своите читатели. Стилски и тематски песните се продолжение на претходни објави на авторот, но тука без „влакна на јазикот“ тој пишува за сето лудило што годиниве наназад се случуваше на општествен план.

11 Мај 2018 - 10:02

Со објавата на поетската книга „Вештерките денес“ од Калиа Димитрова стартува новата едиција „300 ветрила!“ на издавачката куќа „Темплум“. Едицијата му е посветена на Огнен Чемерски (1974-2017). Калиа Димитрова (1991, Скопје) работи во невладиниот сектор во Македонија, фокусирајќи се на проекти од областа на културата, родовите прашања и книжевноста. „Вештерките денес“ е нејзината дебитанска поетска книга.

25 Април 2018 - 10:35

Дебитантската поетска книга „Актите се кастрирани“ на Катерина Гогова деновиве излезе од печат во издание на „Современост“ од Скопје. Збирката вклучува 48 песни поделени на 4 циклуси и воведна песна. Катерина Гогова (1989, Дојран) е студент на Медицинскиот факултет и е дел од тимот на Здружението на граѓани ХОПС – Опции за здрав живот, каде работи во програмата за намалување на штети кај корисници на дроги. Дел е и од неформалната граѓанска иницијатива „Ретвитни оброк“, која има за цел рециклирање и донирање храна на социјално загрозени категории граѓани.

17 Април 2018 - 12:18

„Пишувањето стихови, сепак, е постојано почнување одново, тука нема рутина, само очекување на следниот дар од тоа што некогаш го нарекувавме вдахновение, а на што денес немаме добар назив“, напиша полскиот поет Адам Загајевски, откако беше прогласен за добитник на „Златен венец“ на СВП за 2018 година. Тука објавуваме три негови песни.

04 Април 2018 - 10:25

Со стихозбирката „Јас. Елегии“ (Макавеј, 2017) поетот Михаил Ренџов (1936, Штип), повторно, ја доби наградата „Браќа Миладиновци“ на Струшките вечери на поезијата во 2017 година. Претходно, истата награда ја доби во 1982 за книгата „Нерези“. Во „Јас. Елегии“ поетот укажува на една тематска нитка – соочувањето со призраците на смртта.

11 Март 2018 - 13:01

Владимир Мартиновски (Скопје, 1974) е поет, раскажувач, есеист, книжевен критичар, преведувач. Работи како редовен професор на катедрата за општа и компаративна книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“. Песните од книгата „Сонувани и будни песни“ ги отсонувал и ги одбдејал за време на книжевната резиденција на Универзитетот во Ајова, САД, меѓу 19 август и 7 ноември 2017 година. На македонски и англиски јазик книгата со песни ја објави „Кликер книги“.

25 Февруари 2018 - 14:32

Поетската книга „Сјајна ѕвезда со лавовска грива“ од Милан Јазбец, актуелен амбасадор на Република Словенија во Република Македонија, на словенечки и на македонски јазик, е објавена и во Македонија, во издание на „Матица македонска“. Во своите стихови Јазбец ги обединува сугестијата и мислата, сознанието и емоцијата, човечката желба и говорот на тајните, а тука објавуваме избор од неколку песни со нивниот автентичен прелом.

16 Февруари 2018 - 18:41

Авторката Милена Лунеска во своите прозни дела внесува лирски моменти. Таков беше случајот со романите „Два часа“ и „Исчистени души“. Наскоро ќе биде објавена нејзината трета книга со наслов „Ќерката на премиерот“, од каде извлекуваме три поетски моменти.

06 Февруари 2018 - 18:55

Триесеттата по ред книга поезија на поетот Ристо Лазаров е со наслов „Цедена“. Книгата ја објави „Везилка 2011“, додека знаменитиот „бунтовник по природа“ и „ангажиран интелектуалец“ во современата македонска поезија, Лазаров, форматот на книгата го остави ист како и последните десетина книги: седум циклуси по седум песни, плус една воведна песна. Тука објавуваме две песни од книгата, „Цедена насмевка“ и „Помпеја“.

30 Јануари 2018 - 17:33

Во чест на неодамна починатиот хрватски писател, поет, сатиричар, новинар и уредник на „Ферал Трибјун“, Предраг Луциќ (1964-2018), објавуваме една од неговите антологиски песни, преведена и на македонски јазик.

23 Јануари 2018 - 18:28

Тоа што е многу поважно е дека се работи за ПРЕТХОДНА проверка, а не за post festum ветинг.

повеќе

Како што расте бројот на оние кои објавуваат непроверени, лажни и злонамерни информации, така се зголемува и бројот на медиуми кои работат со проверка на факти и се борат за вистината во јавниот простор преку одговорно истражување.

повеќе

Единствена работа за која ние граѓаните не плаќаме данок, е воздухот кој го дишеме.

повеќе