Стогодишнина

Здравица - Блаже Конески

По повод стогодишнината од раѓањето на Блаже Конески, МКД.мк ги преобјавува Неговите песни. Неуморен градител на убавината, умник над умниците, челник на македонската преродба, благородниот поет што ја воздигна славата на македонскиот дух, скромен, чесен, правдољубив, еден од оние светли синоними низ кои Македонецот најубедливо се претставува - вака зборуваат оние што го познавале великанот. 

Фото: Роберт Атанасовски

Нашите чаши се целиваат,

Во нив црвеното вино се смее.

Другари, дали сте и вие искрени

Како тој усмев што искресто тлее?

Јас имам една желба потајница,

За неа сега си помислувам —

Проклето срцево ако ваше не е!

Легенда под Главна слика

Фото: Роберт Атанасовски

Незабележливите разлики во нашето однесување кои се дел од психолошката манипулација на социјалните мрежи се предизвикани од надзорниот капитализам и ја нарушуваат демократската култура и личната автономија.

повеќе

После десетици години се решава холдингот, неданочните давачки и царинските тарифи значајни за бизнисот.

повеќе

Целиот свет гледа на 2021 година како на година на заздравување на економијата.

повеќе