Залез - Матеја Матевски

Румено. Румено. Румено.
Како занесена песна
во синото море
на горите
тоне
залезот.
Од тревите до кавалот
од стадото до облакот
сè е бујно
запалено.
Од градите до песната
од чекорот до чешмата
сè е чудно
разгалено.
Стадо в кавал заљубено
ѕвоно в песна изгубено
око в божур залудено
Румено. Румено. Румено.

„Вчерашниот ден измина, утрешниот допрва доаѓа, го имаме само денес - да започнеме“.

повеќе

Шоковите кои се случуваат истовремено и распадот на меѓународната соработка го направија управувањето со кризи невозможно - барем со користење на стандардните алатки. 

повеќе

Oд Словото за академик Божин Павловски, 80 години од раѓањето и 60 години од неговото творештво.

повеќе