Стогодишнина

Внукот - Блаже Конески

По повод стогодишнината од раѓањето на Блаже Конески, МКД.мк ги преобјавува Неговите песни. Конески е ренесансна личност. Со неговото дело се вградуваме во светот на модерната цивилизација. Тој е творечка сила што извира од овие наши простори, со сензибилитет што му припаѓа на овој македонски народ. Неговото творештво го надминува локалното значење и станува универзално од повеќе аспекти. Покрај тоа беше учител по човекољубие и човечност. Вонвременска личност, достоинство на македонскиот народ, јазичен гениј чие дело и денес ја надградува македонската култура.

Фото: Пиксабеј

Внукот

 

Еве стапува на сцена мојот внук,

уште непрооден,

тукушто испилен од рулче,

со седум месеци

и, машала, со цели десет килца.

Внуче, пред да се исправиш на двете ножиња,

лапај! И потоа лапај!

Вкуси го тоа што јас одамна сум го изумил:

воздухот со непца, јазик, носе и гради,

светлоста — со веѓи, клепки, белки и зеници,

храната со сето грлце дури до мешето,

водата — со сето снаже што пека за прохлада,

миризбата, топлината и сето друго исто така!

Внуче, не мисли за ништо друго,

зошто ти е тоа мислење!

Легенда под Главна слика

Фото: Пиксабеј

Дали и колку градовите им служат на интересите на своите граѓани (демократија) или на елитите кај кои се концентрира капиталот (авторитарност)?

повеќе

Освен тоа што муралите се моќно средство за комуникација, тие можат да бидат и предмет на манипулации, па и пропаганда, подигање тензии и продлабочување на недоразбирањата во БиХ.

повеќе

Процесот на донесување на буџетот ме потсетува на една изрека на поранешниот државен секретар на трезорот на САД, Џејкоб Лу (Jacob Lew) кој вели дека „Буџетот не е само колекција на бројки, туку израз на нашите вредности и аспирации“.

повеќе