Поезија

Внатрешен дијалог - Блаже Конески

Внатрешен диалог

 

Ти сакаш да ме увериш

дека сум јаден и лит

и дека ништо во мојот живот

не носи знак на величие.

Но јас сум тој што се слуша,

од мене зависи сѐ!

Ти сакаш да ме понижиш сосем,

да ми предочиш јасно

дека се лажам самиот

и дека секој мој подем

бил измислен.

Сети се – ми велиш -

како се витка црвец во кал.

Но сепак сѐ зависи од мене!

Јас сум, види, чувар на својата гордост,

и не очекувај да се помирам

со бесмислената ништожност.

 

 

Секој може да биде менаџер во „добри денови", но најчесто менаџерската работа не е за „добрите денови" туку постојан баланс помеѓу проблемите и можностите за оптимизирано управување на компанијата.

повеќе

Нека се соберат во Дојран, нека се договорат и нека нѐ известат. Сите други пак нека се спремаат за вистински избори во постпандемискиот период.

повеќе

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе