Стогодишнина

Три крупни жени - Блаже Конески

По повод стогодишнината од раѓањето на Блаже Конески, МКД.мк ги преобјавува Неговите песни. Неуморен градител на убавината, умник над умниците, челник на македонската преродба, благородниот поет што ја воздигна славата на македонскиот дух, скромен, чесен, правдољубив, еден од оние светли синоними низ кои Македонецот најубедливо се претставува - вака зборуваат оние што го познавале великанот.

Фото: Роберт Атанасовски

Три крупни жени

 

Три крупни жени запливаа в езеро

како три мазни риби под проѕирна вода.

 

Три крупни жени повлекуваат три патеки

со блесокот на рацете во ритмично движење,

со слаткиот порив на колковите,

со тајниот допир на градите

што на водата ѝ причинува скокот.

Го следам секој нивни замав со десната рака,

секој одбив со левата,

го следам тихиот ритам на двете писки, на двете стапала, на двете бутини под водата.

И макар да е запрено времето, дури гледам,

тие се веќе далеку од мене,

тие се кајшто не можам да стигнам.

 

Три крупни жени се вртат таму на грб

да земат здив и да се починат.

Нивниот поглед е сега упатен кон небото,

нивните снаги трепетат со морниците на езерото,

под сончев блесок,

како риби со паринките.

Дури и нивната смеа допира до мене разбиена на зрнца.

Како да држам сè дотаму распната невидлива мрежа,

со разбирлив трепет го чекам нивното враќање.

Легенда под Главна слика

Фото: Роберт Атанасовски

Стратешко партнерство на македонската влада со Зока енерџи солушнс, компанија регистрирана за обработка и отстранување на опасен отпад, не е правилен начин за решавање на проблемот во мала држава како Македонија.

повеќе

Цивилизацијата би можела да се дефинира како глутница која има рационална потреба да ги легитимира и образложи своите колежи, грабежи и узурпации.

повеќе

„Сакајќи ја Америка и должејќи ѝ ја првата верност нејзе, ние ќе бидеме безвредни синови и ќерки на Америка ако немаме љубов во нашите срца за почвата што нè хранеше во нашето детство, за јазикот што го зборуваме и што го немаме заборавено...“

повеќе