Што ќе речат нашите внуци - Раде Силјан

Што ќе речат нашите внуци

За нас и за нашите заблуди

 

Ги продадовте коњите

Уздите и потковиците

 

Ги загадивте изворите

Реките и езерата

 

Ги угаснавте старите фенери

На глуви уши спиете

 

Ни ги украдовте насмевките

И на кочија од сказни патувате

 

Ах,што ќе речат нашите внуци

За нас и за нашите заблуди

 

Го извалкавте образот

Ја испоганивте устата

 

Ги продадовте тапиите

Нѐ бележавте со пален знак

 

На провев нѐ оставивте

Ветрот да нѐ вее

 

Но што и да речат

И да преречат нашите внуци

 

Ние нема да им одговориме

Зашто во мумии ќе се претвориме

 

(Насловна песна во книгата „Што ќе речат нашите внуци“, издание на „Матица    македонска“, Скопје, 2020 година)

Можеби ни треба регистар на погрешни перцепции на граѓаните за криминалот и корупцијата во државата.

повеќе

Младите бараат подобар живот надвор од државата, бидејќи доаѓаат до заклучок дека приватните компании и странските организации им пружаат поголема поддршка и повеќе ги вреднуваат отколку сопствената држава.

повеќе

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе