Стогодишнина

Пеперуга - Блаже Конески

По повод стогодишнината од раѓањето на Блаже Конески, МКД.мк ги преобјавува Неговите песни. Конески е ренесансна личност. Со неговото дело се вградуваме во светот на модерната цивилизација. Тој е творечка сила што извира од овие наши простори, со сензибилитет што му припаѓа на овој македонски народ. Неговото творештво го надминува локалното значење и станува универзално од повеќе аспекти. Покрај тоа беше учител по човекољубие и човечност. Вонвременска личност, достоинство на македонскиот народ, јазичен гениј чие дело и денес ја надградува македонската култура.

Фото: Пиксабеј

Пеперуга

 

Не водиш сметка ти за моите преданија,

не сакаш ни да знаеш пред кого сум јас обврзан

во свеста и во восприемањето на светот —

ти си загрижена за својот углед и убавина.

 

Не те занима тебе мојата семка, од која нажалост

сè произлегува,

ниту имаш верба во посебниот пристап кон

виделото и мракот.

Што можат да ти ветат тебе моите посебни агли

на посматрање? —

Ти си уплашена за својот углед и убавина.

Од некаде извира мојот порив спрема тебе,

и не можеш ти да не ја сетиш со копнеж

свежината на таа струја,

но која бразда и да ја завлече, не се

спротивставуваш, —

препалена за угледот и убавината.

 

Во што ја сети тогаш длабината на оние црни

корења

што ме појат сè до спокојна сенка лете, — и дека шумолат гранките не само по волјата

на ветрот —

при таков ужасен страв?

Во што се состои твоето сакање, викам!

Застануваш како пеперуга на исушено дрво.

 

 

Легенда под Главна слика

Фото: Пиксабеј

Па како што велеле НЕ моите омилени македонски преродбеници од 19 век, и јас ќе кажам НЕ на овој предлог.

повеќе

Се докажува дека ЕУ интеграцијата е дијалектички процес, кој е подложен на динамика и на противтежни сили, процес кој нема да се одвива стабилно, автоматски и линеарно.

повеќе

Со францускиот предлог на патот кон ЕУ македонскиот народ ќе ја изгуби историската тапија врз сопствената свест и наследство.

повеќе