„Notre Dame“ - Ацо Шопов

„Notre Dame“

 

Богохулно, грешно и без срам

сека вечер мислам покрај Сенa:

што би сторил да e Notre Dame

чудом млада и убaва жена?

Да си в Париз, да си тaка сам

и самота така да те кине...

Дал' и онa, би сакал до знaм,

рaмнодушно мене ќе ме мине?

O не, нема!.. Штом огрее ден

ќе ме втаса крај мирната река:

„Поведи ме во Boulogne i Vincennes,

столетија јас тебе те чекам."

Како тогаш ќe ce сетам млад,

каква сила и пркос ќе сетам!

И сигурно - и во овој град

јас ќе бидам најнежен поета.

Ho попусто - сонот си e сoн,

a животот други далги влече.

Нема каде: преку Babylone

да одлутам на Pigalle и вечер.

И тргнувам без надеж, без моќ.

Сена плиска под лотките леки...

Барем да сум само една ноќ

едно кубе на нејните плеќи!

Ацо Шопов

(„Слеј се со тишината“, 1955)

Бидејќи знаеме да се перчиме со секој што потекнал од нашиве простори, дури и до илјадито колено наназад (од Аминта III до Симона Халеп), јас ќе ја искористам приликава за да се погордеам со македонските гени на еден извонреден музичар: Васил Хаџиманов.

повеќе

Коста Абрашевиќ, Гоце Делчев... и десетици илјади современици кои потпишале дека „по род се...", за да можат да патуваат и да работат во ЕУ државите.

повеќе

Наместо ефтини штосови на прес конференциите на СДСМ, ВМРО и ДУИ, на кои во несвест паѓаат само  партиските послушници, нивните лидери треба да одговорат на конкретни прашања.

повеќе