Младичот што спие на пладне - Радован Павловски

            Звукот на смртта

            те занесува да спиеш
            о младичу
            разбуди се
            Имаш поле озвучено од билки и мотики
            Утинското сонце е голема трпеза
            на која орачите го кршат својот леб
            Пладнето крие црни конци на ноќта
            Ти под себе си закопал камење и месечина
            Десет коњаници од заседа
            Нежна билка ти ги врзува прстите за земја и не те пушта
            сè додека не и доделиш
            замрачен бакнеж среде пладне
            Од тревата се крева хор на мртвите љубовници
            Разбуди се о младичу
            Мојот брод граден од винова лоза
            со засипнато грло е на море
            Има час кога сè е мртво од сон
            Има час кога се проучувам дали сум луд
            Вечер е
            и доаѓаат многу луѓе да те разбудат
            Ти ја црташ картата на ѕвездите
            и длабоко дишиш
            Разбуди се о младичу
            и раскажи ни ги соновите
            па на убав коњ ќе одјавам до Железна Река
            да нè освежи ветерот до водениците
            Со ранет цвет ја закопчувам кошулата од ветер
            и влегувам дома о љубов
            кажи со каков пијалак се служиш во сонот
            што не се разбудуваш о младичу.

За првпат 16 врвни бизнисмени од земјите на Западен Балкан, врз основа на мерливи критериуми, ќе го следат напредокот на економските реформи во регионот и ќе го известуваат Брисел.

повеќе

Хрватска и Северна Македонија имаат јаки културни и историски врски и традиционално добри односи. Заради тоа, но и заради хрватското искуство со пристапните преговори, Хрватска треба да биде најдобриот пријател и бранител на нејзиниот европски пат, особено откако Северна Македонија е изложена на токсичен национализам и на неправда, нешто за што во Европската унија не смее да има место, пишува во колумна за Аутограф хрватскиот пратеник Бојан Главашевиќ анализирајќи ги бугарските условувања, но и предупредува дека Хрватска засега молчи..

повеќе

Дали и Грција треба да престане да ја смета бугарската фашистичка окупација за време на Втората светска војна како вистинска окупација?, прашува поранешниот грчки министер за надворешни работи – потписник на Преспанскиот договор со Македонија, во колумна за Балканеу. Колумната ја пренесуваме во целост и со автентичните фрази.

повеќе