Лажно време - Раде Силјан

Си имаме море несолено

Си имаме поле неорано

Си имаме народ за броење

Си имаме жени доилки

Си имаме семе из’ртено

 

Сè си имаме

И време за распродажба

И деца за прокуда

И сонце што не заоѓа

 

Си имаме море несолено

Си имаме многу татковини

Сè си имаме

А утре

Можеби народ ќе немаме


Скопје, 1990 година

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе