Кој ќе ни помогне? - Атанас Раздолов

Слобода сакаме-

Народот вика така.

Кој да го слушне кутриот народ,

Бугарија ли? Тракија?

Дали учената Европа,

Која што гробот нам ни го копа?

Или пак сениште од некој храм

Спас ќе ни донесе нам?

 

Бугарија или Тракија

Од друго вино се опија;

А од просветената Европа

Без „Батак“ не ни тропа

И нигде никому чуда

За спас не му се нудат,

Затоа: кутрете-чинете

И - сами на кај правдините!

 

(Авторот бил близок соработник на Гоце Делчев. Роден е во Берово 1872, а умрел во Софија 1931 година. Песнава е објавена пред скоро 120 години, но со своите пораки е актуелна за денешново наше време. Преземена е од антологијата на Раде Силјан „Нова и современа македонска поезија“, изд.Матица македонска“ Скопје, 1996 година.)

Структурното насилство кон трансродовите и родово небинарните луѓе е препрека во нивното реализирање како полноправни членови на општеството.

повеќе

И сега вие замислете, на едно детенце од 6 години да му кажувате со авторитет на наставник дека не треба да се дефинира како машко или женско.

повеќе

Засега СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ и нивните заеднички алтер-фабрикати не даваат впечаток дека го разбираат новосоздадениот замаец.

повеќе