Стогодишнина

Кобење - Блаже Конески

По повод стогодишнината од раѓањето на Блаже Конески, МКД.мк ги преобјавува Неговите песни. Конески е ренесансна личност. Со неговото дело се вградуваме во светот на модерната цивилизација. Тој е творечка сила што извира од овие наши простори, со сензибилитет што му припаѓа на овој македонски народ. Неговото творештво го надминува локалното значење и станува универзално од повеќе аспекти. Покрај тоа беше учител по човекољубие и човечност. Вонвременска личност, достоинство на македонскиот народ, јазичен гениј чие дело и денес ја надградува македонската култура.

Фото: Роберт Атанасовски

Кобење

 

Немој да кобиш ни со мимолетна мисла,

зашто ти имаш голема сила на кобење,

и ако сетиш несреќа — таа ќе се случи.

Та поарно да си заспан, поарно да си пијан,

да си замајан,

зашто од тебе зависи многу, —

поарно да не си ни свесен ти за својата моќ,

зашто знам веќе: не можеш да се радуваш.

На секој миг пристапи му со чувство на изненада,

со чувство на вчудоневидување,

да немаш ниту нокте време за размислување, —

зашто само така ти наоѓаш спокојствие,

и го создаваш,

само така си на починка создател,

човек, не кобник.

Легенда под Главна слика

Фото: Роберт Атанасовски

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе

Со неколку геополитички шаховски потези, Кина докажа дека не секогаш оружјето и војните се единствениот начин за глобална доминација.

повеќе

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе