Измирски очи - Христо Петрески

Кои се тие урокливи очи 

Што одеднаш ја поткреваат и превртуваат земјата 

Какви се тие проклети очи 

Што го убиват бикот кој со роговите ги носи и држи куќите 

 

Какви се тие прекрасни очи 

Од кои извира сета Измирска убавина и среќа 

Која одвреме-навреме ја милуваат само морските бранови 

Кои сега одеднаш потонаа во бол плач и вечен немир 

 

Но тука се рацете и очите на Ататурк 

Кои треперат и стражарат над волшебниот храм и олтар 

Кој повторно се буди заискрува и светка во белите ноќи на Измир 

Помеки и од најнежниот сатен за трајна веридба и нова рожба! 

 

Скопје, 30.10.2020 година 

21,30 часот 

Каракачанов: На Бугаринот паметот му доаѓа следниот ден...

повеќе

При еден спор, понижувањето не е добро ниту за победникот, ниту за поразениот; ниту за „победникот“, ниту за „поразениот“.

повеќе

Стравот од неизвесноста што ја носи пандемијата од ковид-19 вирусот, бара да се преструктуираме и да го промениме начинот на нашето однесување и работење.

повеќе