Гнев - Блаже Конески

Студена пот по челото,

студена пот под мишките.

Бигор го вкочанил телото,

нечујно тлеат издишките.

 

Тешко се гледа некаде крајот,

надежта барем да се спаси.

Те крепи само гневот

со право клетви да гласи.

 

Но зар е и тоа некаква утеха –

да плукаш по гнаси!

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе