Стогодишнина

Елен самак - Блаже Конески

По повод стогодишнината од раѓањето на Блаже Конески, МКД.мк ги преобјавува Неговите песни. Конески е ренесансна личност. Со неговото дело се вградуваме во светот на модерната цивилизација. Тој е творечка сила што извира од овие наши простори, со сензибилитет што му припаѓа на овој македонски народ. Неговото творештво го надминува локалното значење и станува универзално од повеќе аспекти. Покрај тоа беше учител по човекољубие и човечност. Вонвременска личност, достоинство на македонскиот народ, јазичен гениј чие дело и денес ја надградува македонската култура.

Фото: Пиксабеј

Елен самак

 

Мизерни мршојадци му одат по трагите,

напрегнато го демнат.

Нема да го домамат кон стадото

витите кошути со сребрен ѕвон на копитата.

Неговите рогови се заттлеткуваат во гранки

кога повтува да игра,

ноќе,

и наурез ја гледа месечината, —

за потоа да сети поголема бесмисленост на

животот.

Тој мора сепак да живее

и како извор да тече,

сè дури не го свие тој, не за сон а за смрт,

своето десно колено.

 

Легенда под Главна слика

Фото: Пиксабеј

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе

Нема простор за двоумење и губење време, затоа Македонија и Бугарија треба да соработуваат што е можно поскоро за да најдат јасен јазик за разбирање, во процес кој би бил следен од ЕУ, Вашингтон и ОН.

повеќе