Поезија

Дојди в Охрид – Гане Тодоровски

Фото: Роберт Атанасовски

Дојди в Охрид


Во мугрите кога ги растури исток

по небото темно златестите зракој;

штом сонцето тргна проблеснато, чисто,

по пресните следи на нокта и мракот;

езерните далги во утринен блесок

го гушкаат мило крајбрежниот песок,

- тогаш дојди в Охрид!

Кипарисот висок, дабјето крај патот

со ветрот кога ќе запеат песна,

во полето кога се лулее злато,

Дрим разлутен бега под врбите ресни.

Галичица кога ред приказни реди

и мирот со шепот и трепет го следи,

- тогаш дојди в Охрид!

Темнината кога пласт кадифен фрли

и избега денот зад врските снежни;

штом зативне ѕвонот од блиските трла,

врз небото темно ѕвездената мрежа

се дипли, а светот в сон потонал длабок,

сал негде е слушно шумолење слабо,

- тогаш дојди в Охрид!

Во тихата вечер притаена, мирна,

штом месецот тргне по сводот да шета,

и некаде, таму в недоглед ширен,

сакана ѕвезда тој среќен ја срети;

во облесок чуден езерото сјае,

а околу светот се занемел, трае,

- тогаш дојди в Охрид!

Легенда под Главна слика

Фото: Роберт Атанасовски

За првпат 16 врвни бизнисмени од земјите на Западен Балкан, врз основа на мерливи критериуми, ќе го следат напредокот на економските реформи во регионот и ќе го известуваат Брисел.

повеќе

Хрватска и Северна Македонија имаат јаки културни и историски врски и традиционално добри односи. Заради тоа, но и заради хрватското искуство со пристапните преговори, Хрватска треба да биде најдобриот пријател и бранител на нејзиниот европски пат, особено откако Северна Македонија е изложена на токсичен национализам и на неправда, нешто за што во Европската унија не смее да има место, пишува во колумна за Аутограф хрватскиот пратеник Бојан Главашевиќ анализирајќи ги бугарските условувања, но и предупредува дека Хрватска засега молчи..

повеќе

Дали и Грција треба да престане да ја смета бугарската фашистичка окупација за време на Втората светска војна како вистинска окупација?, прашува поранешниот грчки министер за надворешни работи – потписник на Преспанскиот договор со Македонија, во колумна за Балканеу. Колумната ја пренесуваме во целост и со автентичните фрази.

повеќе