Без јазик си никој и ништо - Видое Подгорец

Родниот јазик е бисерен ѓердан
од зборови - плодови сочни,
мислите тие ти ги редат
во слики јасни и точни.
 
Тој е вруток непресушен,вечен,
низ бистри капки - зборови тече.
Жубори, клокоти, ѕвони, се лее
ко јасна ѕвезда секој збор грее.
 
Тој ни е завет од дедовците
како тланикот на огништето.
Чувај го како црнка во очите -
- без јазик си никој и ништо.

Војната во Украина ја разоткри вистината за Русија, но и вистината за Европа. 

повеќе

Несанкционирањето на овој говор доведува до повторување, ширење и злоупотреба на овие аномалии како еден вид „нормализиран“ начин во политичката борба против поединци и групи со различни мислења.

повеќе

Потписниците на нотарските изјави дека нема да гласаат за измените на Уставот се подложни на промени за материјално благо.

 

повеќе