Поезија

Новата поетска книга „Треба да е лесно“ на поетесата Снежана Стојчевска промотивно ќе биде претставена на третото издание на Фестивалот на европска литература „Букстар 2017“ (на 26 октомври). По „Шеќер по подот“ (2012, Или-или), „Под нулата“ (2013, награда „Бели мугри“) и „Модри фантазии“ (2015, Темплум), во четвртата книга „Треба да е лесно“ (2017, Антолог) Стојчевска продолжува да ги овековечува поетски вредните мигови согледани низ трансформативната моќ на љубовта, а тука објавуваме четири песни од новата збирка.

22 Октомври 2017 - 13:48

Наташа Сарџоска е поет, писател, преведувач, истражувач и толкувач (италијански, француски, англиски, португалски, каталонски и шпански јазик). Родена е во Скопје, а до сега ги објавила поетските книги „Сината соба“, „Кожа“, „Тој ме повлече со невидлив конец“ и „Жива вода“, а нејзината поезија е препеана на италијански, турски, хрватски, шпански, англиски и српски јазик. Нејзините стихови ја доловуваат камерната драматургија на човечкото постоење низ духовна свежина и жестока телесна страст, а тука објавуваме три песни од „Жива вода“.

09 Октомври 2017 - 18:12

Замина Горана, прекрасна личност, пријателка, извонредна поетеса, душа од човек. Нејзините песни и насмевки остануваат да бидат отворени прозорци кон некој поубав свет. Поетесата и архитектка Горана Митровиќ (1976-2017) објави две збирки поезија: „Клупа меѓу светови“ (2016), во издание на „Или-или“, и „Индиго есен“, објавена во 2014 година за „Блесок“.

07 Септември 2017 - 18:44

Поетот Дарко Лешоски по потекло е од Вевчани, а повеќе од половина од својот живот го живее во Скопје. Прво објавуваше свои стихови на Фејсбук, а потоа објави две печатени збирки. За себе вели дека пишува откога почнал да пуши и дека тоа се двете работи без кои ни ден не му поминал. Тука објавуваме селекција на три песни од неговата втора збирка.

12 Август 2017 - 13:18

Поетот Митко Гогов летото го искористи за патувања на поетски фестивали и претставување на својата (и македонска) поезија во Белорусија и Италија, а повеќе негови песни добија превод на различни јазици. Наесен ќе продолжи со гостувања во Црна Гора, Косово, Египет, Франција, а тука објавуваме пет негови нови песни кои не се објавени во Македонија, а добија превод во поетски антологии во Кина, САД, Пакистан, Белорусија, Аргентина.

07 Август 2017 - 17:41

Моќта на поезијата е што онаа, вистинската, секогаш упатува безвременски пораки. Таков е случајот и со песната на еден од најзначајните македонски поети Гане Тодоровски. Иако овие стихови се одамна напишани, нивните пораки се вечно актуелни.

02 Август 2017 - 11:44

Поетесата Мирјана Стојановска (Битола, 1971) неодамна ја објави својата најнова поема „Бегалци од својот дом“, со која ја дополни низата на претходно објавените збирки поезија „Хроносот на зборот“, „Двобој со тишината“, „Заѕидана врата“, „Крст, триаголник и круг“, „Оксиморонот на мојата пеперутка“, „Џез во двокреветна соба“. Тука објавуваме фрагменти од најновата поема.

04 Јули 2017 - 11:41

Цане Андреевски (1930) е поет, раскажувач и писател за деца. Како човек е тивок и скромен, и веројатно многумина заборавиле дека пишува исклучитено убава поезија. Тука објавуваме една негова песна да ве потсетиме на убавината на неговите стихови и безвременоста на нивните пораки.

11 Јуни 2017 - 09:39

Марко Томаш е роден во Љубљана, но живеел и работел во Сараево, Загреб и Сплит, а моментално живее и работи во Мостар. Тој е еден од основачите и уредниците на „Колапс“, новинар е во „журнал.инфо“, а објавувал поезија и проза на босанско-херцеговски, хрватски и српски јазик. Песните му се преведени на италијански, полски, германски и англиски јазик, а културната установа „Блесок“ објави избор од неговата поезија и на македонски јазик.

23 Мај 2017 - 15:05

Лауреат на наградата „Мостови на Струга“, што ја доделуваат Струшките вечери на поезијата и УНЕСКО за најдобра дебитанска книга, во 2017 година е Горан Чолакхоџиќ (роден 1990, во Загреб, а живее во Самобор) од Хрватска со книгата „На крајот таа градина“. Тука објавуваме три песни од збирката.

29 Април 2017 - 18:00

Поетската збирка „Политика, порнографија, поезија“ (со поднаслов „Ебена љубовна книга“) на младиот српски автор Бојан Марјановиќ (1990, Ужице), кој живее во Белград и работи како новинар, на македонски јазик е препеана од Елизабета Баковска, а објавена во едицијата „Бореа“ на културната установа „Блесок“. Тука принесуваме една песна од збирката.

11 Април 2017 - 17:17

Иван (Ивица) Џепароски (1958, Скопје) е поет, филозоф, професор и преведувач. Автор е на дваесет и пет книги, актуелен носител е на поетската награда „Браќа Миладиновци“ за 2016 година, а неодамна учествуваше на вториот Зимски поетски фестивал на СВП, каде, меѓу другите, ја прочита и песната „Завист“.

20 Март 2017 - 10:15

Палестинскиот поет, романсиер и драматург, Хасан Зактан, беше гостин на второто издание на Зимскиот поетски фестивал на СВП во Скопје. Роден е во Беит Џала, во близина на Витлеем, а живеел во Јордан, Сирија, Либан и Тунис. Автор е на 11 збирки поезија. Неговото поетичко патување се простира низ огромни временски и територијални простори, а во суштината на неговата поезија е меморијата. Во едицијата „Плејади“ СВП објави избор од неговата поезија со наслов „Како сламена птица ме следи“.

05 Март 2017 - 16:36

Ласе Содерберг, роден во 1931 година во Стокхолм, е еден од великаните на Шведска во полето на литературата и преводот. Дебитирал во 1952 како романсиер и како лиричар во 1955 година. Неговото творештво има свои корени во францускиот и шпанскиот надреализам, од што Содерберг отсекогаш бил фасциниран. Содерберг ќе учествува на Зимскиот поетски фестивал на СВП од 25 февруари до 1 март 2017 во Скопје.

23 Февруари 2017 - 18:23

Елизабета Линднер Костадиновска, е родена 1971 во Скопје. Таа е литературен преведувач, уметница, поетеса, основач и уредник на порталот за литература на македонски и германски јазик „Словокулт“. Дипломирала германистика на УКИМ во Скопје (2001), студирала Современа германска литература и Славистика на факултетите во Дрезден (1999-2000) и Регенсбург, каде во 2005 и магистрирала. После специјалниот курс за културен менаџмент, од 2006 година се преселува во Берлин, каде оттогаш живее и работи.

14 Февруари 2017 - 14:04

Сите овие промашувања на Груевски имаат едно заедничко - дирекно ја загрозија државноста на Република Македонија.

повеќе

Во САД и во многу европски земји, просечните плати стагнираат, и покрај тоа што многу од економиите закрепнаа од финансиската криза од 2008 година.

повеќе

(Полемика: „Стратегија за прашањето на користење на уставното име на Република Македонија во ООН“, Игор Јанев, МКД.мк, 11 ноември 2017)

повеќе