Захарова: Што ѝ донесе на Украина сонот за Европа?
Фото: ЕПА
1700516437

„Од просперитетна, индустриски развиена, густо населена поранешна советска република, Украина се претвори во сиромашно подрачје кое умира“, оцени портпаролката на руската дипломатија.

Додаде дека Украина ја изгубила независноста како последица на настаните од ноември 2013 и оние кои следеа потоа. „Западните колонизатори ја одредуваат нејзината домашна и надворешна политика“, напиша Захарова.

Таканаречените Евромајдански протести, кои подоцна во Украина беа наречени Револуција на достоинството, почнаа на 21 ноември, која првите демонстранти се собраа на Мајдан (Плоштадот на независноста) во Киев.

Демонстрираа против тоа што тогашниот украински претседател Виктор Јанукович го поништи договорот за придружување на земјата во ЕУ. Во судирите со силите за безбедност беа убиени повеќе од 100 луѓе. Тој настан во вторник ќе се одбележи се сеќавање на почетокот на протестите, а се очекува доаѓање на западни функционери.